MENU

25.08.2016

'Familie-van' belangrijke partij voor aanpak personen met verward gedrag

Ypsilon afdeling in Tiel.
Door: Joke van der Meulen (mede-initiatiefnemer Ypsilon Tiel)

Het belang van het betrekken van familie van personen met verward gedrag bij de aanpak van deze problematiek hoef ik nauwelijks toe te lichten. Nog recent zijn er een aantal incidenten geweest die voorkomen hadden kunnen worden door eerder naar de familie te luisteren. De familie signaleert problemen immers vaak ver voordat er een incident plaatsvindt. Ze bevindt zich dan in een lastige, soms bijna onmogelijke, positie. Steun voor en meedenken met deze belangrijke partij is dan ook van groot belang. Ypsilon kan deze steun bieden. 
Ik ben moeder van een jongvolwassen zoon. Er is een tijd geweest waarin ik mijn zoon niet meer kon bereiken omdat zijn wereld mijn wereld niet was. Zijn angst was voelbaar en vertaalde zich vaak naar agressie. Hij was een verwarde man. Ik heb me in die tijd vaak eenzaam en heel erg machteloos gevoeld. Eenzaam omdat ik het niet zomaar met iedereen kon delen, en waarbij als ik het vertelde er vaak geen begrip was en zeker geen besef hoe het mijn leven beheerste. Machteloos omdat ik door instanties vaak niet als relevante partij gezien werd, hij was immers in jaren volwassen. 
Het lid worden van Ypsilon was voor mij een keerpunt. Ypsilon verenigt mensen familie en naastbetrokkenen van mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Nee, de problemen waren niet plotsklaps weg, mijn zoon is niet wonderbaarlijk genezen, maar het voelt veel minder onmachtig en eenzaam. Er zijn mensen die met me meedenken en me kunnen steunen. Zo kan ik beter voor mezelf én mijn zoon zorgen. 

Toevallig, onderweg naar mijn eerste landelijke studie dag van Ypsilon, vorig jaar november, kwam ik Evert tegen. Zijn verhaal is heel anders dan mijn verhaal maar toch ook weer heel erg hetzelfde. Ook hij benoemde de steun die hij bij Ypsilon heeft ervaren en al snel kwamen we tot de conclusie dat we iedereen in dezelfde situatie deze steun gunnen en hebben we samen met onze partners het initiatief genomen een lokale Ypsilon afdeling in Tiel op te richten.meer info via : www.ypsilontiel.nl