Logo DarkLogo Light

63 PROCENT JONGEREN VOELT ZICH MINDER VROLIJK

Lees voor
8 maart 2021

63 PROCENT JONGEREN VOELT ZICH MINDER VROLIJK

In januari hebben de jongerenwerkers van Mozaïek Welzijn, werkzaam in gemeente Tiel, West Betuwe, Buren, Neder-Betuwe en Rhenen, een online peiling gehouden via Instagram. Een peiling om te kijken of jongeren zich nu echt somber voelen.

De jongeren kregen zeven korte vragen via Instagram Story’s. Vragen zoals ‘Heb jij last van de coronamaatregelen’ maar ook stellingen als ‘Sinds de coronacrisis ervaar ik meer stress’ en ‘Door de crisis heb ik problemen met school/werk stage’ tot ‘Ik mis mijn vrienden en/of familie’ en ‘Ik voel mij minder vrolijk’ passeerden de revue.

De peiling is door het aantal deelnemers representatief voor de gemeenten waarin Mozaïek werkzaam is. Hieruit blijkt dat jongeren last hebben van de coronamaatregelen. De coronapandemie heeft er voor gezorgd dat 63 procent van de jongeren die mee hebben gedaan aan de poll zich minder vrolijk voelen. Zeven op de tien geeft aan last te hebben van de maatregelen. Door de gesprekken die volgden blijkt dat jongeren last hebben van een saaie avond tot aan eenzaamheid en sombere gevoelens. Vier op de vijf jongeren geeft aan zich vaker te vervelen. 62 procent zegt problemen te hebben op het gebied van werk en school.

Doordat jongeren zich herkenden in de vragen, namen ze contact op met de jongerenwerkers. Op deze manier kon Mozaïek ze direct helpen. Ook hebben de jongerenwerkers zelf contact gelegd met jongeren naar aanleiding van de antwoorden.

Mozaïek heeft verschillende diensten om jongeren bij te staan. In diverse gemeenten vinden inlopen plaats die jongeren een plek biedt waar ze zichzelf kunnen zijn. Daarnaast biedt Mozaïek jongerencoaching om jongeren laagdrempelige ondersteuning en begeleiding te bieden. In sommige gemeenten zijn naast de reguliere coaching ook toekomstcoaches aanwezig. De jongerenwerkers gaan naar diverse vindplaatsen van jongeren om contacten te leggen. Ook zijn de jongerenwerkers op sociale media te vinden en staan ze klaar om een gesprek met jongeren te voeren of een luisterend oor te bieden.