DOOR EN VOOR VROUWEN
Dinsdag 8 maart op Internationale Vrouwendag ontmoetten zo’n 40 vrouwen elkaar bij Dynamiek, onderdeel van Mozaïek Welzijn. En niet zomaar vrouwen. Er waren 12 (kandidaat-)raadsleden aanwezig en een grote groep sterke vrouwen uit Tiel die met elkaar in gesprek gingen over thema’s zoals werk en opleiding en toegankelijke politiek. Een waardevolle aanvulling was de aanwezigheid van de ervaringsdeskundigen Addy en José. De avond werd georganiseerd door Leerhuis Tiel. Dit is een samenwerking tussen Mozaïek, ROC Rivor, Bibliotheek Rivierenland en Stichting Lezen en Schrijven.
“Wat was het fijn om na alle coronamaatregelen elkaar te ontmoeten! Om er een beetje in te komen, werd er een quiz gedaan met vragen over de gemeenteraadsverkiezingen, laaggeletterdheid en Vrouwendag. Het grote aantal laaggeletterden in Nederland (2,5 miljoen) en het feit dat 65 procent daarvan Nederlands als moedertaal heeft, gaf een aantal verbazende reacties in de zaal. Op de laatste vraag wie er allemaal gaat stemmen, antwoordden gelukkig de grote meerderheid: ja! Wel werd aangegeven dat stemmen niet gemakkelijk is in Nederland. De enorm grote stemlijsten alleen al zijn bijna onleesbaar.”, vertelt Brenda Leenders coördinator van Leerhuis Tiel & Dynamiek.
In een voorstelrondje van de (kandidaat-)raadsleden werd duidelijk wat hun motivatie is om de politiek in te gaan. Iedere vrouw had haar persoonlijke verhaal. Carrière maken als je moeite hebt met lezen en schrijven kan! Raadslid zijn, een baan en een gezin hebben kan! Deze vrouwen willen het verschil maken in Tiel.
In de gesprektafels daarna ging het over diverse thema’s, zoals veiligheid, activiteiten voor vrouwen en de toegankelijkheid van de gemeente. Ook konden de aanwezigen de Escape Koffer doen: een mobiele escaperoom waarmee je aan de hand van opdrachten ervaart hoe het is om laaggeletterd te zijn. Door samen opdrachten te doen, moet je aan het einde de reiskoffer open kunnen maken met een code.
De belangrijkste conclusies van de avond waren dat het erg waardevol is om zo met elkaar in gesprek te gaan over toegankelijke politiek, laaggeletterdheid en vrouwenparticipatie. Niet alleen richting de verkiezingen, maar ook daarna. De deelnemende vrouwen kwamen tot slot met nog een aantal goede tips: maak als gemeente en politieke partijen stemmen voor inwoners eenvoudiger, bijvoorbeeld door meer met filmpjes te werken. Biedt workshops aan inwoners aan om politiek dichterbij te brenge.En geef vrouwen de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten over eenzelfde (hulp)vraag. Want er wordt al veel georganiseerd in Tiel om de taal te leren, maar er zijn zeker nog kansen voor vrouwen die de stap naar werk willen maken. Wat helpt is dat de gemeente Tiel de regie heeft in de aanpak van laaggeletterdheid en sturing geeft aan het netwerk. Samen sta je sterker, ook als vrouw. Het Leerhuis Tiel denkt mee en kan jou hierbij helpen. Wil je weten hoe? Stuur dan een mail naar leerhuis@tiel.nl.
Met een goedgevulde goodiebag en vol inspiratie vertrok men naar huis.