Logo DarkLogo Light

MANTELZORGERS EN DE AVONDKLOK

Lees voor
22 januari 2021

MANTELZORGERS EN DE AVONDKLOK

Om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan wordt door de regering vanaf zaterdagavond 23 januari 2021 een avondklok ingesteld. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ‘s avonds en 4.30 uur ‘s ochtends binnen blijft. Deze avondklok heeft ook gevolgen voor mantelzorgers.

Woont degene voor wie je zorgt niet bij je in huis? En heeft je naaste tussen 21.00 uur en 4.30 uur mantelzorg nodig die je niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag je hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat je dan een ‘Verklaring noodzakelijke mantelzorg’ bij je hebt.

Waarom een verklaring voor noodzakelijke mantelzorg?
Mantelzorgers kunnen met de verklaring noodzakelijke mantelzorg over straat voor niet verplaatsbare en noodzakelijke mantelzorg. Deze verklaring is opgesteld in afstemming met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. MantelzorgNL biedt de mogelijkheid aan mantelzorgers om de verklaring te downloaden en in te vullen. MantelzorgNL heeft verder geen toegang tot de informatie die mantelzorgers invullen.

Hoe werkt het?
– Download de “verklaring noodzakelijke mantelzorg”. Deze vind je hier.
– Vul de gegevens in van jezelf en van degene voor wie je zorgt.
– Geef ook aan voor welke noodzakelijke zorg je op pad moet (bijvoorbeeld uitkleden en in bed helpen, medicijnen helpen innemen).
– Print en onderteken het formulier en neem dit mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. Dit formulier is slechts voor één avond geldig.

De politie kan je onderweg om je ID en de mantelzorgverklaring vragen.

Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in. Meer informatie kun je vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok.