Ik zorg voor iemand

Lees voor

Wanneer ben ik mantelzorger

Zorg je voor meer dan acht uur per week en meer dan drie maanden voor iemand? Dan ben je mantelzorger. Een mantelzorger geeft gedurende langere tijd onbetaalde zorg/hulp aan een ander. Let wel, deze zorg geef je in een normale situatie niet, de ander heeft bijvoorbeeld een chronische ziekte of beperking. Daarnaast is er sprake van een persoonlijke band met de ander: het is je partner, familielid, een goede vriend of je buren.

Mantelzorgondersteuning

Het kan je zomaar overkomen dat je opeens moet zorgen voor je naaste. Vaak vanuit liefde en met alle toewijding. Want zorgen voor, dat doe je toch gewoon?! Soms is het niet eenvoudig om alle ballen in de lucht te houden: Hoe combineer je de zorg met de rest van jouw leven? Hoe zorg je voor jezelf zodat jij de zorg kunt volhouden? Kan je de weg vinden door alle regels en mogelijkheden? Het is niet altijd even eenvoudig om evenwicht te vinden tussen de zorg en je eigen leven. Als het nodig is kun je een beroep doen op onze mantelzorgondersteuning.

Voorbeeld van een mantelzorgsituatie
Mevrouw V. zorgt enkele jaren voor haar man met dementie. Zij durft de deur niet meer uit omdat ze haar man niet alleen wil laten. Hierdoor kan ze haar hobby, zingen in een koor, niet meer doen. Dit zorgt ervoor dat mevrouw zich niet meer kan ontspannen. Samen met de mantelzorgconsulent van Mozaïek zoekt ze naar een oplossing om weer te kunnen ontspannen. Ook kan mevrouw bij de mantelzorgconsulent terecht voor een luisterend oor, tips en advies.

Wat bieden wij?

Als het zorgen voor iemand je even teveel wordt, kan je voor een steuntje in de rug terecht bij de mantelzorgconsulent van Mozaïek. Hier kunnen we jou helpen met informatie en advies, praktische ondersteuning en een luisterend oor.  Wij organiseren lotgenotencontact voor mensen met dementie.

Ook kun je met vragen waar je als mantelzorger mee te maken krijgt terecht bij onze medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan vragen als:

  • Welke professionele of vrijwillige zorg is er beschikbaar, passend bij mijn situatie?
  • Hoe kan ik mijn werk combineren met mijn taken als mantelzorger?
  • Welke mogelijkheden zijn er voor ontspanning, vrijetijdsbesteding of vakantie?

Als wij je zelf niet kunnen helpen, weten we welke organisatie dat wel kan en verwijzen we je graag door.

Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van alle activiteiten en de laatste mantelzorgontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden digitale nieuwsbrief Mantelzorg

Mantelzorgcompliment

Heb je iemand die voor je zorgt? En wil je hem of haar bedanken, dan kan dat met het mantelzorgcompliment! Een kleine blijk van waardering voor mantelzorgers die voor inwoners van onze gemeente Tiel zorgen. Uitgebreide informatie over het mantelzorgcompliment vind je hier.

Contact medewerker

Jeanet de Graaf

Mantelzorgconsulent, Coördinator Welzijn op Recept en Welzijnscoach
Tiel
06-20 45 08 27