Logo DarkLogo Light

WINNAARS BURGERINITIATIEF AWARDS 2021

Lees voor
14 maart 2022

WINNAARS BURGERINITIATIEF AWARDS 2021

Er waren dit jaar maar liefst 22 nominaties voor de Burgerinitiatief Awards binnengekomen. Vrijdag 11 maart was het zover. Die dag hebben de winnaars hun prijs overhandigd gekregen door wethouder Carla Kreuk, Ans Duquesnoy. Joke Sewalt en Will van Rhee. “Het was ontzettend moeilijk kiezen”, benadrukte de wethouder. “Er zijn zoveel mooie initiatieven in wijken en in de gemeente die veel betekenen voor inwoners van de gemeente Tiel. De genomineerden zijn altijd mensen die iets doen voor een ander.” De prijzen zijn gevallen op drie categorieën. Voor de categorie Algemeen was Wijkcomité Westroijen de gelukkige winnaar. Voor de categorie Jongeren of Mensen met een beperking heeft ontmoetingscentrum ’s-Heerenloo in het Clubhuis de waardering gekregen. 60+ Soos Passewaaij heeft de prijs voor de categorie Ouderen ontvangen. Ieder gingen ze met een geldbedrag van maar liefst 1.000 euro naar huis. De andere initiatieven hebben allemaal een brief en een bos bloemen ontvangen. De prijzen zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis, Stichting Burgerweeshuis Tiel, Gemeente Tiel en Mozaïek Welzijn.

Over de prijswinnaars

Wijkcomité Westroijen
Het comité bestaat uit zes bewoners uit de Hennepe, Kloosterbuurt en Schepenbuurt. Zij zorgen onder andere voor verschillende buurtpreventiegroepen, speeltuinbeheergroepen, AED’s op diverse punten, een tent voor wijkaangelegenheden en een jaarlijks wijkfeest in de Schepenbuurt. Verder proberen zij ook mensen in contact te brengen met de politiek en dan op een zo laagdrempelig mogelijke manier. Het geldbedrag gaan zij gebruiken voor nader buurtonderzoek naar diverse maatschappelijke problemen. Zij zijn dit onderzoek al gestart in samenwerking met de Hoge School Arnhem Nijmegen.

Ontmoetingscentrum ’s-Heerenloo in het Clubhuis
Het Ontmoetingscentrum is een plek waar iedereen welkom is. Er is een uitgebreid aanbod aan activiteiten: van bingo tot knutselworkshops, en van fotografiecursussen tot samen zingen in een koor. Tevens zijn er open inloopavonden en worden er regelmatig kindermiddagen, (kleding)markten en evenementen georganiseerd.

60+ Soos Passewaaij
Deze stichting is één van de oudste clubs van Tiel, zij bestaan al meer dan 600 jaar! De soos heeft een gevarieerd activiteitenprogramma voor 60plussers uit de wijk, gericht op meer onderling contact, creativiteit of beweging. Met bijvoorbeeld stoelyogalessen, zentangle tekenen en bridge. Zo’n 100 tot 120 mensen uit de wijk nemen deel en de organisatie is in handen van ongeveer 20 vrijwilligers. De geldprijs wordt gebruikt voor het vieren van hun 10-jarig bestaan.

Extra geld voor verenigingen
De gemeente maakt dit jaar € 100.000,– vrij als subsidieregeling voor allerlei verenigingen die mensen verbinden. Dit als een stimulans om het goede werk weer op te pakken nadat alles door corona stil gelegen heeft. De opbouwwerkers van Mozaïek kunnen meedenken hoe en of je aanspraak kan maken op deze regeling. Meer informatie hierover vind je op www.tiel.nl/subisidie-organiseren-en-opzetten-activiteiten-na-corona.